kita tgh dok prepare utk catering nih..sambil2 dengor mp3
then bila this song aired....teringat lak kat awak
:D
such a beautiful..beautiful..beautiful song, sang by a beautiful voice, the fav of mine..:)
me tempek gak ler utk awk ..walaupun kita tau speaker awk rosak..
selamat mendengar...or rather read/look/watch
hihihihihi
i think i'll settled with this template for the time being...
malas dah nak carik..nanti bila rajin buat sendiri je lah jawabnya
byk gambo dah ambil tapi blom upload..nanti lah bila rajin
ishhhh!!!
nanti lagikkkk....
template still tak jumpa yg sesuai.. so buat masa nih..kene bersabar dgn yg ni dulu laaa
psttt sheila
camni eh?
[click kat nama]
SHEILA
or this
[click gambar]
bear with me...i'm testing the new template till i've found the rite one
Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW
Khutbah ini disampaikan pada 9 Dzulhijjah 10 H di lLmbah Uranah, Arafah
Ya, saudara-saudaraku, perhatikan apa yang akan aku sampaikan, aku tidak tahu
apakah tahun depan aku masih berada di antara kalian. Karenanya dengarkan baik-baik apa yang kukatakan ini dan sampaikan kepada mereka yang tidak dapat hadir saat ini.
Ya, saudara-saudaraku, seperti kita ketahui, bulan ini, hari ini dan kota ini adalah suci,karenanya pandanglah kehidupan dan milik setiap orang Muslim sebagai kepercayaan yang suci. Kembalikan barang-barang yang dipercayakan kepadamu kepada pemilik yang sebenarnya.Jangan kau lukai orang lain sebagaimana orang lain tidak melukaimu. Ingatlah bahwa kamu akan bertemu dengan Allah SWT dan Dia akan memperhitungkan amalanmu dengan sebenar-benarnya.
Allah SWT telah melarangmu memungut riba, kerana mulai saat ini dan untuk seterusnya kewajiban membayar riba dihapuskan. Waspadalah terhadap syaitan, demi keselamatan Agamamu. Dia telah kehilangan semua harapannya untuk membawa kalian pada kesesatan yang nyata, tapi waspadalah agar tidak terjebak pada tipuan halusnya.
Ya, saudara-saudaraku, adalah benar kamu mempunyai hak tertentu terhadap
isteri-isterimu, tapi mereka juga mempunyai hak atas dirimu. Apabila mereka
mematuhi hakmu maka mereka memperoleh haknya untuk mendapat makanan dan pakaian secara layak.
Perlakukanlah isteri-isterimu dengan baik dan bersikaplah manis terhadap mereka, karena mereka adalah pendampingmu dan penolongmu yang setia. Dan adalah hakmu untuk melarang mereka berteman dengan orang-orang yang tidak kamu sukai, dan juga terlarang melakukan perzinaan.
Ya, saudara-saudaraku, dengarkanlah baik-baik, sembahlah Allah, Solat lima kali dalam sehari, laksanakan Puasa selama bulan Ramadhan, dan tunaikanlah Zakat, laksanakan ibadah Haji bila mampu. Ketahuilah bahwa sesama Muslim adalah bersaudara. Kamu semua adalah sederajat. Tidak ada perbedaan satu terhadap yang lain kecuali Ketaqwaan dan Amal Shalih.Ingatlah, suatu hari kamu akan menghadap Allah dan harus mempertanggung jawabkan semua amalanmu. Kerana itu berhati-hatilah jangan menyimpang dari jalan kebenaran setelah kepergianku nanti.
Ya, saudara-saudaraku, tidak akan ada Nabi atau Rasul sesudahku dan tidak akan ada agama lain yang lahir. Kerananya semaklah baik-baik ya Saudaraku, dan pahamilah kata-kata yang kusampaikan kepadamu, bahwa aku meninggalkan dua pusaka, Al-Qur'an dan contoh-contohku sebagai As-Sunnah dan bila kalian mengikutinya tidak mungkin akan tersesat.Siapa yang mendengarkan perkataanku ini wajib menyampaikannya kepada yang lain dan seterusnya dan mungkin yang terakhir memahami kata-kataku ini bisa lebih baik dari yang langsung mendengarkan.
Demi Allah aku bersaksi, bahwa aku telah menyampaikan ajaran-Mu kepada umat-Mu ya Allah.
http://www.geocities.com/afeef_cyber/oneday1.mov
the very first day afeef born into this world...10 years ago....
esok kena siapkan food sampling utk full moon pack kwn sheila..dah lama sgt tangguh dah
so..
rendang dah siap
pulut dah rendam.. tunggu nak kukus
inti angkoo dah siap..tinggal nak rebus ubi utk doh luar jek
yg blom buat:
jeruk halia n red egg
hihihihi...
amik ko.....padan muka!! asik malas jek memanjang....
auntie Mary memanggang Ayam sambil terselit di sanggulnya sekuntum bunga Ros...
Posted by ninoZ Labels: chicken, Grillno nasik...againnnn
- national rice/jar cooker [porridge setting]
- basic butter cake - 5 eggs, 1 butter, 1 c sugar, 2 c flour, 1 tsp b.p, vanilla essence n cocoa powder...n chopped choc ape tah..[dump butter,sugar,flour in cake mixer, whizzz for a while then gradually add eggs n vanilla, do not over beat, mix a small portion with coacoa powder, marbled in the rice pot n sprinkle with the chopped choc]
- butter for greasing
preparation time : 5 minutes
cooking time : 30 minutes
verdict:
whalllaaaa..!!!
mission completion!!!
so Afeef..
here's your pix...
as i've posted in cari forum yearssss ago..:)
Stimbot
nak buat stimbot ni ade beberapa persediaan yg utama iaitu :
penyediaan sup/stock, penyediaan bahan mentah, penyediaan sos dan yg paling utama...memasak stimbot
penyediaan sup/stock:
ade 3 cara yg me selalu buat, satu guna ayam..satu lagi ikan bilis..satu lagi stok tomyam
- rebus rangka ayam dinosour[bior byk sket rangka tuh..baru stok sup sedap..rich in flavour] bersama sengkuang yg telah dipotong potong, beberapa ulas bwg putih[tak perlu hiris] sehiris dua halia, sedikit lada hitam biji dan air sehingga dapat sup yg agak pekat [jgn pekat sgt la] toskan rangka ayam dan sengkuang..ketepikan kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa..kuah akan berasa sedikit manis bila kita taruk sengkuang. Siapp utk digunakan..
- siangkan ikan bilis bersih2..bior byk2 sketpastu rebus dgn sehiris dua halia dan air..renih sampai stok agak pekat..perisakan dgn garam n sedikit gula..pastu tapis betul betul..siapp utk digunakan
- rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste [buatan sendiri lagi sedap..nanti me kasik recipe] biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan..
penyediaan bahan mentah:
secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal :D
bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng
aneka produk berasaskan soya/Tauhu dan soohoon
Cendawan
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini
telur puyuh[direbus terlebih dahulu] dan telur biasa
Memasak Stimbot:
panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai
last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!
sos stimbot:
selalu ade 3 jenis
- sos cili merah n halia[blend cili merah, sedikit halia, bwg putih, cuka, gula, air n minyak bijan sket..pastu masak] atau gunakan sos cili thai
- sos manis kacang hitam - sos rojak yong taufoo tu..leh beli kat pasar - masak sket dgn cili boh,cuka n sedikit gula.. adjust rasa to personal taste..sprinkle minyak goreng bwg putih n bijan
- kicap [atau campuran kicap cair n pekat] dicampur dgn sedikit sos tiram, minyak bijan n bwg putih goreng
i'm in the search for the perfect diabetic-friendly cake or cake-like pudding for the coming mothers day..[sorta folow-up from the 28th project *wink*]
If you happen to have any, care to share..pleaseeeeeeee
the request was to have something resembling the characteristic of Kek Batik or carrot cake or tiramisu, moist n densed,healthy, must be diabetic-friendly[and hipertension-friendly incase the husband wanna have a bite or two], n not so chocolatey..
haaa...tak ke pening??
hmmm..i was thinking of replacing the marie with joconde biscuit/sponge base[soaked sket dgn coffe/expresso]..layer dgn sugarless white ganache/buttercream/snowcream [wujud ke???]..mebbe selang seli dgn fresh fruit slice ke [banana mcm sedap jek]pastu salut dgn meringue..ala-ala baked alaska, pastu buat flambe [hehehehe gilo apo!!]
tak pun arrange ala-ala charlotte ke...hmmmm takde idea sempoi lagi ke ninoZ wehhhh
mcm bagus jek...hahahaha
tak pe-takpe..just nak keep the idea berkembang..then kita eksperimen ler ape yg patut...kannnnnn?
ataupunn..ni kena ajukan idea dulu lah kat yg berkenaan..
instead of sebiji kek...mebbe bleh bagi variety of diabetic cookies, mini tarts n dainty cakes...susun dlm tiers mcm org serve masa english tea party..taruk fresh flower arrangement kat atas sekali...
tak ke best?
eh..tapi kalau nak kene wrap camno?? kene buat kotak pvc transparent plak ke?
ni one of my signature dish gak... belajar main tanya2 jek kat org yg berpengalaman..then improvised sendiri ape yg patut tetapi mengekalkan rasa asli beriani gam
1st time buat sebab terpaksa..jiran order..then onward kita pun mula la men'terer'kan diri..sampai tahap sekarang la
Senarai bahan-bahannya panjang, proses memasaknya sangat renyah..dan untuk tempahan, beriani gam jauh lebih mahal dari hidangan nasi yang lain. ..tapi berbaloi dengan kehebatan rasanya.. Good beriani.. makan macam tu je pun dah cukup..tak perlu lauk tambahan
Biasanya nasi beriani gam akan dihidangkan bersama ayam masak merah kurma n acar timun
Beriani Gam Daging/Ayam/Kambing
utk nasi :
800g-1kg beras basmathi - dibilas, rendam n toskan[kita salu guna moghul..excellente!!]
rempah 4 sekawan secukupnya
daun pudina
daun ketumbar
koma-koma - direndam dgn sedikit air utk mengembangkan warnanya
1 pokok daun pandan
garam secukupnya
kain muslin
bhn tabur nasi:
gajus - sangrai/goreng tohor
kismis
daun pudina+ ketumbar
bawang goreng
bahan masak beriani:
1 ekor ayam@ 1 kg Daging/Kambing - dibersihkan n dipotong [bleh campurkan tetel atau reja-reja ayam/kambing]
100g rempah beryani
rempah 4 sekawan secukupnya
3/4 - 1 tin susu cair
50 g kacang gajus
1 kotak kecil kismis
4-6 cili hijau - dipatah2kan
1 tin kecil tomato puree
5 biji tomato - dicincang
daun pudina
daun ketumbar
4 buah keras - dikisar halus
100g bwg goreng -dikisar halus
garam n gula secukup rasa
sedikit lada hitam kisar [depending on kepedasan rempah beriani]
sedikit kicap- jika suka
air secukupnya
minyak + minyak sapi secukupnya utk menumis
dikisar halus :
2 " halia
4 bawang putih
6-8 bawang besar
bahan tambahan:
7 biji kentang - direbus separuh atau 3/4 masak n dibelah dua
12-15 biji telur rebus
bahan tabur lauk:
daun pudina+ketumbar
bawang goreng
cili merah
panaskan minyak+ minyak sapi, 4 sekawan then masukkan bahan kisar bawang n halia hingga naik bau, then masukkan rempah beriani..tumis lagi hingga rempah masak
masukkan air, buah keras+ bwg goreng kisar, tomato puree, tomato cincang, cili hijau, kismis dan gajus n sedikit kicap...renih hingga mesra then masukkan daging/ayam/kambing
renih di atas api perlahan hingga empuk then masukkan lada hitam, daun pudina n daun ketumbar.perisakan garam n gula secukup rasa,masukkan kentang.
masak hingga agak pekat n kentang empuk. [jgn terlalu pekat sebab kita nak ambil kuahnya utk disiram ke atas nasi]
sediakan periuk air rebusan utk merebus beras, masukkan 4 sekawan, daun ketumbar n pudina serta garam secukupnya. once air dah mendidih..kaut bahan2 tersebut sebelum memasukkan beras.
Masukkan beras yg telah ditos ke dalam periuk rebusan n rebus hingga beras 3/4 masak, tuang ke atas kain muslin n toskan
sediakan kukusan utk nasi, masukkan 1 pokok pandan ke dalam air kukusan. bila naik wap, letakkan beras yg sedang ditos dlm kain muslin ke dalam periuk kukusan..pastikan bhgn bawah kain muslin tidak disentuh air kukusan yg sedang menggelegak or else nasi bhgn bawah akan mushy.
curahkan kuah bercampur sedikit daging secukupnya utk nasi mengembang dgn cantik, kacau sket2 jek tak perlu serata.
tuangkan rendaman koma-koma secara rawak, n susun telur rebus di celah2 nasi.
alas penutup kukus dgn kain muslin yg lain utk mengekang wap dari mudah keluar.Kukus hingga masak.
Angkat nasi dari kukusan n karihkan nasi bersama kismis dan gajus goreng.
Cara menghidang:
tompokkan sedikit nasi ke dalam pinggan..letakkan telur sebiji, 1 kentang n seketul daging, timbus dgn nasik n taburkan bahan taburan
pastu curah sket kuah beserta daging..
best served with acar timun and ayam masak merah.
fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.
Cna yuo raed tihs?
Olny 55 plepoe can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.
Azanmig huh?
yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!
if you can raed tihs forwrad it.
ONLY FORWARD IF YOU CAN READ THIS
Hummingbird Cake
INGREDIENTS
Cake:
3 cups all-purpose flour
2 cups granulated sugar
1 tsp. baking soda
1 tsp. ground cinnamon
1/2 tsp. salt
2 cups chopped ripe bananas
1 cup drained crushed pineapple
1 cup vegetable oil
2 large eggs, beaten
1 1/2 tsp. vanilla extract
1 cup (4 ounces) finely chopped pecans
Icing:
8 ounces cream cheese, at room temperature
1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
1 pound confectioners' sugar (about 4 1/2 cups sifted)
1 tsp. vanilla extract
To make the cake, position racks in the center and bottom third of the oven and preheat to 350°. Lightly butter two 9" round cake pans, sprinkle evenly with flour and tap out the excess. (If you wish, butter the pans, line the bottoms with rounds of parchment paper, then flour the pans and tap out the excess.)Sift the flour, sugar, baking soda, cinnamon and salt into a bowl.
In another bowl, stir or whisk the bananas, pineapple, oil, eggs and vanilla until combined. Do not use an electric mixer. Pour into the dry mixture and fold together with a large spatula just until smooth. Do not beat. Fold in the pecans.
Spread evenly into the pans.Bake until the cake springs back when pressed in the center, 30 to 35 minutes. Transfer the cakes to wire racks and cool for 10 minutes.
Invert the cakes onto the racks (remove the parchment paper now if using). Turn right side up and cool completely.
To make the icing:
Using an electric mixer on high speed, beat the cream cheese and butter in a large bowl until combined. On low speed, gradually beat in the sugar, then the vanilla, to make a smooth icing.
Place 1 cake layer, upside down on a serving platter. Spread with about 2/3 cup of the icing. Top with the second layer, right side up. Spread the reaming icing over the top and sides of the cake.
The cake can be prepared up to 1 day ahead and stored, uncovered in the refrigerator. Let stand at room temperature 1 hour before serving.
verdict :
i bake the cake in cupcake mould instead of cake pan..with pineapple flower on top of the icing
the cake is considered sweet, very sweet to be exact.
1've reduce the sugar by half
the icing is also very sweet...please adjust the sugar to your taste
[i totally change the icing to cream cheese with cream frosting - whip cream cheese+whipped cream+ a few table spoon of condensed milk till fluffy, pipe on top of cake]
for the first time me finally had the chance to cast vote...dah register 9 years ago tapi nama asik main aci lut jek dlm senarai SPR...hishhhhh
kita dah tukar alamat since 2 years ago so this time mengundi kat sini je lah..kat sekolah kebangsaan putra perdana
pengundi area sini cuma 1600 org je.. so takde la nak beratur panjang or bersesak2 sgt
kitorang pegi pukul 3.. tak ramai org langsung
you know wut..masa mengundi..kita sempat buat origami dgn kertas undi tu, jadik perahu
hehehehehe...alaaaa 5 tahun sekali kannnn
so...
BN still membentuk kerajaan..but the mission utk deny 2/3 majoriti berjaya
hopefully the learn A LOT from this pilihanraya..tak bleh syok sendiri lagi
its time for the BA to prove their capabilities..for real!
me tak expect dorang tunaikan janji sekelip mata but at least i wanna see usaha yg giat towards it..
lets pray n work together utk kesejahteraan negara tak kira lah sapa pun yg kita dah pilih.. we owe it to the future generations..