Run for Fun [read: Fun For Fun]

5 amm in the morning semua dah start bangun n bersiap..breakfast pun ala-ala utk energy habis habisan..before 7am kitorang dah sampai kat stadium shah alam..Supposed afeef joined the race tapi due to kesilapan teknik masa tgk jadual..terlepas ler plak

ciann afeef..nasib baik la dia tak sebek...hihihihihi and yesss..my son is a very very kememeh one...like the mother lah

new toys [read:tools]

got myself a new set of carving knife, wooden angkoo mould,

main masak-masak...

harini..eh semalam to be exact..kita bz siapkan tempahan utk minum ptg kat opis Pn Salina [mem beso tok penghulu merangkap TG amanputra]..earlier dah cakap nak amik awal tghari.. so tak tido mlm ler kita dok siapkan everything...tup tup amik dekat2 kul 5 petang....sabo je laaaa
so...kita blom tido lagi nih tau....
menunyer:
mee kari [my mee kari mcm mee kari nyonya/laksa nyonya], puding jagung, popia, air sirap..siap sekali bekas hidang n pinggan mangkuk tp dorang dtg amik la..
camni ler roughly ghupernyer:
mee yg dah siap gaul dgn sawi n kacang panjang, bahan tabur n kuah dlm flask

puding jagung n popia goreng



ni ler ghuper mee kari kita :D
ade org request resepi mee nih...so here we go...
Penang Curry Mee/ Nyonya Laksa
utk stok:
1/2 kg Udang - asingkan isinya utk kuah n simpan kulitnya utk stok
2-3 rangka ayam
3-4 ekor ketam [tak perlu saiz besar sebab kita cuma nakkan stoknya]
2-3 hiris halia
renih semua bahan utk mendapatkan stok [isi udang jgn masuk sekali tau].. then tapiskan utk amik stoknyer sahaja
bahan kisar:
4 bawang besar
5 bawang putih
8 serai
1" lengkuas
3-4 tbsp cili giling [ikut pedas mana yg kita suka]
2-3 peket rempah kari daging [kalau bleh dapat yg giling tu cantik sgt lah atau pun campurkan sedikit dgn rempah kari ketam/udang] - dibancuh dgn air
1/2 kg kerang - celur kejap then kopek isinya
fish ball n Fish cake secukupnya
2-3 cawan santan pekat
daun kesum
tauhu pok secukupnya
tumis bahan kisar hingga naik bau n sedikit garing then masukkan rempah kari..tumis dgn api perlahan hingga hilang bau rempah
then masukkan stok serta daun kesum..renih hingga mesra n pekat then masukkan kerang, udang, fishball, fishcake dan santan..perisakan garam n gula secukup rasa
bila dan nak tutup api baru masukkan tauhu pok
bahan tabur:
mee kuning - celur
kacang panjang - dipotong pendek n dicelur seketika
sawi - potong pendek n celur seketika
telur rebus
daun bawang - dihiris halus
bawang goreng
limau kesturi
utk sambal udang kering:
bawang putih - chopped [taruk byk2 baru sedap]
cili giling
udang kering yg telah tumbuk [kita kadang2 selamba jek guna udang kepai/geragau tapi kene rendam dulu laaa]
minyak masak+sedikit minyak bijan utk menumis
garam n gula to taste
tumis chopped garlic, then masukkan cili giling n udang kering yg telah ditumbuk..renih hingga cukup masak then perisan garam n sedikit aje gula secukup rasamasukkan mee kedalam mangkuk n taburkan dgn bahan tabur then tuangkan kuah bersama sedikit sambal
siappp!!!

psttt sheila...

kita tgh dok prepare utk catering nih..sambil2 dengor mp3
then bila this song aired....teringat lak kat awak
:D




such a beautiful..beautiful..beautiful song, sang by a beautiful voice, the fav of mine..:)
me tempek gak ler utk awk ..walaupun kita tau speaker awk rosak..
selamat mendengar...or rather read/look/watch
hihihihihi

okay lah...

i think i'll settled with this template for the time being...
malas dah nak carik..nanti bila rajin buat sendiri je lah jawabnya

byk gambo dah ambil tapi blom upload..nanti lah bila rajin


ishhhh!!!
nanti lagikkkk....

link

template still tak jumpa yg sesuai.. so buat masa nih..kene bersabar dgn yg ni dulu laaa

psttt sheila
camni eh?

[click kat nama]

SHEILA



or this

[click gambar]


experiment in progress!!!

bear with me...i'm testing the new template till i've found the rite one

a-day-late-wishes...

pssstt sheila!...kasik mek kecik tu tengok jap eh :D
Happy Birthday Adibah!!

gambar2 perangat...

these are gambar2 lama...masa baru2 start menerjunkan diri dlm bidang pemasaran kuih kat pasar ramadhan.. skill amatur jek tapi sedap la, potong kuih pun tak konsisten..n masa tu still guna loyang bulat sebab kukus kecik je..sekarang lain ceta laaaa
masa merewang kat 360 my boss..kita terjumpa balik gambo2 nih, kita rembat balik lerr..dulu byk gambo2 kuih tapi dah kong bersama my pc yg terqolu kejap suatu masa dahulu..tgk je la date kat gambo tu... so antique..hihihihi
abuk-abuk sago keledek & pulut inti kelapa manis

talam lapis kacang hijau

talam lapis cendol

self reminder.....

peringatan untuk diri ini yang terlalu mudah lupa akan hakikat kewujudan dan tanggungjawabnya...

Khutbah Terakhir Nabi Muhammad SAW
Khutbah ini disampaikan pada 9 Dzulhijjah 10 H di lLmbah Uranah, Arafah

Ya, saudara-saudaraku, perhatikan apa yang akan aku sampaikan, aku tidak tahu
apakah tahun depan aku masih berada di antara kalian. Karenanya dengarkan baik-baik apa yang kukatakan ini dan sampaikan kepada mereka yang tidak dapat hadir saat ini.
Ya, saudara-saudaraku, seperti kita ketahui, bulan ini, hari ini dan kota ini adalah suci,karenanya pandanglah kehidupan dan milik setiap orang Muslim sebagai kepercayaan yang suci. Kembalikan barang-barang yang dipercayakan kepadamu kepada pemilik yang sebenarnya.

Jangan kau lukai orang lain sebagaimana orang lain tidak melukaimu. Ingatlah bahwa kamu akan bertemu dengan Allah SWT dan Dia akan memperhitungkan amalanmu dengan sebenar-benarnya.

Allah SWT telah melarangmu memungut riba, kerana mulai saat ini dan untuk seterusnya kewajiban membayar riba dihapuskan. Waspadalah terhadap syaitan, demi keselamatan Agamamu. Dia telah kehilangan semua harapannya untuk membawa kalian pada kesesatan yang nyata, tapi waspadalah agar tidak terjebak pada tipuan halusnya.

Ya, saudara-saudaraku, adalah benar kamu mempunyai hak tertentu terhadap
isteri-isterimu, tapi mereka juga mempunyai hak atas dirimu. Apabila mereka
mematuhi hakmu maka mereka memperoleh haknya untuk mendapat makanan dan pakaian secara layak.


Perlakukanlah isteri-isterimu dengan baik dan bersikaplah manis terhadap mereka, karena mereka adalah pendampingmu dan penolongmu yang setia. Dan adalah hakmu untuk melarang mereka berteman dengan orang-orang yang tidak kamu sukai, dan juga terlarang melakukan perzinaan.

Ya, saudara-saudaraku, dengarkanlah baik-baik, sembahlah Allah, Solat lima kali dalam sehari, laksanakan Puasa selama bulan Ramadhan, dan tunaikanlah Zakat, laksanakan ibadah Haji bila mampu. Ketahuilah bahwa sesama Muslim adalah bersaudara. Kamu semua adalah sederajat. Tidak ada perbedaan satu terhadap yang lain kecuali Ketaqwaan dan Amal Shalih.

Ingatlah, suatu hari kamu akan menghadap Allah dan harus mempertanggung jawabkan semua amalanmu. Kerana itu berhati-hatilah jangan menyimpang dari jalan kebenaran setelah kepergianku nanti.

Ya, saudara-saudaraku, tidak akan ada Nabi atau Rasul sesudahku dan tidak akan ada agama lain yang lahir. Kerananya semaklah baik-baik ya Saudaraku, dan pahamilah kata-kata yang kusampaikan kepadamu, bahwa aku meninggalkan dua pusaka, Al-Qur'an dan contoh-contohku sebagai As-Sunnah dan bila kalian mengikutinya tidak mungkin akan tersesat.

Siapa yang mendengarkan perkataanku ini wajib menyampaikannya kepada yang lain dan seterusnya dan mungkin yang terakhir memahami kata-kataku ini bisa lebih baik dari yang langsung mendengarkan.

Demi Allah aku bersaksi, bahwa aku telah menyampaikan ajaran-Mu kepada umat-Mu ya Allah.


wild..wild mushroom!

on our way out to dinner , i've spotted a view that i've never seen for a long long long time...


mushroom 'bloomimg' from the ground near 2nd pak guard house.. and its the hard-to-get 'cendawan busut'....wooohoooooo!!!
stopped the car on the spot n mushroom picking session begins...

setengah plastik gak la kita berjaya kumpul...nak kutip cendawan pun kena ade skill gak.. tak bleh rentap camtu je, nanti tercabut le batang dia..
kene 'honggaq' slowly then baru tarik perlahan..then baru lah u akan dapat cendawan dgn root yg pjg mcm dlm gambaq tu..


yg ni dah cleanly scrubbed.. n ready to be cook, eh chup!! kene siat sket kulit luar kat bhg batang cendawan..then baru bleh masak
but..not tonite lah..kita masak besok laa..buat masak lomak dgn lada hitam...sodap tuuuu!!!


Maulidur Rasul 1429H

Islamik Testimonial


precious moments..

http://www.geocities.com/afeef_cyber/oneday1.mov

the very first day afeef born into this world...10 years ago....

by hook or by crook...

esok kena siapkan food sampling utk full moon pack kwn sheila..dah lama sgt tangguh dah
so..
rendang dah siap
pulut dah rendam.. tunggu nak kukus
inti angkoo dah siap..tinggal nak rebus ubi utk doh luar jek
yg blom buat:
jeruk halia n red egg

hihihihi...
amik ko.....padan muka!! asik malas jek memanjang....

auntie Mary memanggang Ayam sambil terselit di sanggulnya sekuntum bunga Ros...

we had grilled rosemary chicken for lunch just now..
no nasik...againnnn
very very simple recipe by jamie oliver..chicken [whole or pieces] rubbed with pounded garlic with rosemary and black pepper..seasoned to taste with salt n lemon juice. Drizzle some olive oil..put on top of chunky sweet potato n onion wedges..grilled to cook, done within less than an hour...siapp!!!
with or withour side dishes..clear plates guaranteed :D
note : that jagged edge leaf is a local herbs for healing chesty cough but it smell n taste exactly like italian oregano..exactly!!

Dare to take the challenge???

mission : to bake a cake in a rice cooker
equiptments :
  • national rice/jar cooker [porridge setting]
  • basic butter cake - 5 eggs, 1 butter, 1 c sugar, 2 c flour, 1 tsp b.p, vanilla essence n cocoa powder...n chopped choc ape tah..[dump butter,sugar,flour in cake mixer, whizzz for a while then gradually add eggs n vanilla, do not over beat, mix a small portion with coacoa powder, marbled in the rice pot n sprinkle with the chopped choc]
  • butter for greasing

preparation time : 5 minutes

cooking time : 30 minutes

verdict:

whalllaaaa..!!!

the cake rised perfectly..the only mistake i've made was accidently switch the setting to rice when the cake is about to done...that is why the side n bottom of the cake is slightly over 'tanned'..huuhuuuu
not dry yet not so moist..very spongy like texture, springy to touch and taste good as well :)

mission completion!!!

upon request..

my son requested me to put these pix in blog..
so Afeef..
here's your pix...


aikssss...sedih ke heppi nih?
posing baru balik ngaji..kopiah pun tak sempat tanggal
bekal afeef... scallop ciken n cucumber bites

yg ni plak lunch afeef...homemade murtabak ayam
yummmm...yummmmm!!!

bot wap...

as i've posted in cari forum yearssss ago..:)

Stimbot

nak buat stimbot ni ade beberapa persediaan yg utama iaitu :
penyediaan sup/stock, penyediaan bahan mentah, penyediaan sos dan yg paling utama...memasak stimbot

penyediaan sup/stock:
ade 3 cara yg me selalu buat, satu guna ayam..satu lagi ikan bilis..satu lagi stok tomyam

  • rebus rangka ayam dinosour[bior byk sket rangka tuh..baru stok sup sedap..rich in flavour] bersama sengkuang yg telah dipotong potong, beberapa ulas bwg putih[tak perlu hiris] sehiris dua halia, sedikit lada hitam biji dan air sehingga dapat sup yg agak pekat [jgn pekat sgt la] toskan rangka ayam dan sengkuang..ketepikan kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa..kuah akan berasa sedikit manis bila kita taruk sengkuang. Siapp utk digunakan..
  • siangkan ikan bilis bersih2..bior byk2 sketpastu rebus dgn sehiris dua halia dan air..renih sampai stok agak pekat..perisakan dgn garam n sedikit gula..pastu tapis betul betul..siapp utk digunakan
  • rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste [buatan sendiri lagi sedap..nanti me kasik recipe] biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan..

penyediaan bahan mentah:

secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal :D

bahan2 yg biasa digunakan:

Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2

Kek Ikan, surimi, crab meat dll.

Udang - janggut digunting n buang uratnya

Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala

sotong kembang - dipotong

Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng

aneka produk berasaskan soya/Tauhu dan soohoon

Cendawan

kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu

aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini

telur puyuh[direbus terlebih dahulu] dan telur biasa

Memasak Stimbot:

panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap

masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai

last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!

sos stimbot:

selalu ade 3 jenis

  • sos cili merah n halia[blend cili merah, sedikit halia, bwg putih, cuka, gula, air n minyak bijan sket..pastu masak] atau gunakan sos cili thai
  • sos manis kacang hitam - sos rojak yong taufoo tu..leh beli kat pasar - masak sket dgn cili boh,cuka n sedikit gula.. adjust rasa to personal taste..sprinkle minyak goreng bwg putih n bijan
  • kicap [atau campuran kicap cair n pekat] dicampur dgn sedikit sos tiram, minyak bijan n bwg putih goreng

bihun sambal ikan bilis...

Kalau kitorang lepak kat belakang rumah Haji Wan, tak kira lah petang ke, malam ke...dia selalu masakkan this dish dgn sepantas kilat.. mudah dan cepat disediakan, sedap dan mengenyangkan..cukup syaratlah kiranya... So pagi nih, kita pun masak la the same thing utk sarapan [brunch to be exact :D]
mudah je.. kisar dgn menggunakan food processor atau tumbuk - beberapa biji cili merah atau cili kering yg telah direndam bersama seketul kecil belacan, ikan bilis secukupnya, serta beberapa biji bawang besar kemudian tumiskan hingga naik bau.
perisakan dgn garam n gula secukupnya then masukkan bihun yg telah direndam hingga kembang n telah digaul dgn kicap secukupnya.
gaul rata then masukkan sayuran yg telah dipotong..kacau hingga bihun masak n tambahkan scrambled egg..sprinkle lada hitam secukupnya..siappp!!
mudah kan?

mode : SEARCH!!

i'm in the search for the perfect diabetic-friendly cake or cake-like pudding for the coming mothers day..[sorta folow-up from the 28th project *wink*]
If you happen to have any, care to share..pleaseeeeeeee

the request was to have something resembling the characteristic of Kek Batik or carrot cake or tiramisu, moist n densed,healthy, must be diabetic-friendly[and hipertension-friendly incase the husband wanna have a bite or two], n not so chocolatey..

haaa...tak ke pening??

hmmm..i was thinking of replacing the marie with joconde biscuit/sponge base[soaked sket dgn coffe/expresso]..layer dgn sugarless white ganache/buttercream/snowcream [wujud ke???]..mebbe selang seli dgn fresh fruit slice ke [banana mcm sedap jek]pastu salut dgn meringue..ala-ala baked alaska, pastu buat flambe [hehehehe gilo apo!!]
tak pun arrange ala-ala charlotte ke...hmmmm takde idea sempoi lagi ke ninoZ wehhhh
mcm bagus jek...hahahaha

tak pe-takpe..just nak keep the idea berkembang..then kita eksperimen ler ape yg patut...kannnnnn?

ataupunn..ni kena ajukan idea dulu lah kat yg berkenaan..
instead of sebiji kek...mebbe bleh bagi variety of diabetic cookies, mini tarts n dainty cakes...susun dlm tiers mcm org serve masa english tea party..taruk fresh flower arrangement kat atas sekali...
tak ke best?
eh..tapi kalau nak kene wrap camno?? kene buat kotak pvc transparent plak ke?

tunggu sekejap....

its 5.15am in the morning n me still dok tunggu serimuka dlm kukusan utk masak..bos ade class at 9.00am so by 8 mesti dah siap susun kuih.. enuf time utk kuih cukup sejuk, senang sket nak potong
btw.. sementara tunggu tanak pulut...kita sempat kukus sagu dgn santan utk Puding Sago Gula Melaka..cadangnyer nak simpan utk tea time petang karang..tp tengok lah..sempat bertahan ke tak..hihihihihi

theme...pretty in pink! hehehehe

agak-agak menu pelik-pelik je nama, kaler scheme gambo ala-ala boring semacam n kaler contrast mcm jadik tak jadik jer...tu tandanya sindrom maleh kuar gi beli barang lah tu...
harap maklum[semanjang maleh kuar rumah..]
less is more! hahahaha
sambal cencaluk dgn jeruk limau hijau, sotong kukus limau n kerabu kobis lada hitam
cukup protein, cukup carbo, cukup vitamin cukup mineral..fresh non cooked vege lagi..ok whattt....

Beriani Gam Johor


ni one of my signature dish gak... belajar main tanya2 jek kat org yg berpengalaman..then improvised sendiri ape yg patut tetapi mengekalkan rasa asli beriani gam
1st time buat sebab terpaksa..jiran order..then onward kita pun mula la men'terer'kan diri..sampai tahap sekarang la

Senarai bahan-bahannya panjang, proses memasaknya sangat renyah..dan untuk tempahan, beriani gam jauh lebih mahal dari hidangan nasi yang lain. ..tapi berbaloi dengan kehebatan rasanya.. Good beriani.. makan macam tu je pun dah cukup..tak perlu lauk tambahan
Biasanya nasi beriani gam akan dihidangkan bersama ayam masak merah kurma n acar timun
originally..ade a few teknik masak beriani gam nih..
1 cara, lauk direnih kat bawah dan kukusan nasi di bahagian atas..aroma lauk akan menyerap masuk dlm beras sambil mengukus hingga nasi masak.
another teknik.. nasik akan dilapiskan dgn curahan kuah n daging serta telur rebus n kentang serta taburan kismis n gajus..biasanya 3 lapisan n setiap lapisan dialas dgn kain muslin.
Penutup periuk akan di'gam' dgn doh bancuhan tepung n sedikit air utk memerangkap wap sebanyak mungkin di dalam periuk. Ini akan mempercepatkan proses nasi untuk masak.

ni first time me rekodkan resepinyer tauuuu...salu ade dlm kepala jek, tak penah bawak keluar lagi...

Beriani Gam Daging/Ayam/Kambing

utk nasi :
800g-1kg beras basmathi - dibilas, rendam n toskan[kita salu guna moghul..excellente!!]
rempah 4 sekawan secukupnya
daun pudina
daun ketumbar
koma-koma - direndam dgn sedikit air utk mengembangkan warnanya
1 pokok daun pandan
garam secukupnya
kain muslin

bhn tabur nasi:
gajus - sangrai/goreng tohor
kismis
daun pudina+ ketumbar
bawang goreng

bahan masak beriani:
1 ekor ayam@ 1 kg Daging/Kambing - dibersihkan n dipotong [bleh campurkan tetel atau reja-reja ayam/kambing]
100g rempah beryani
rempah 4 sekawan secukupnya
3/4 - 1 tin susu cair
50 g kacang gajus
1 kotak kecil kismis
4-6 cili hijau - dipatah2kan
1 tin kecil tomato puree
5 biji tomato - dicincang
daun pudina
daun ketumbar
4 buah keras - dikisar halus
100g bwg goreng -dikisar halus
garam n gula secukup rasa
sedikit lada hitam kisar [depending on kepedasan rempah beriani]
sedikit kicap- jika suka
air secukupnya
minyak + minyak sapi secukupnya utk menumis

dikisar halus :
2 " halia
4 bawang putih
6-8 bawang besar

bahan tambahan:
7 biji kentang - direbus separuh atau 3/4 masak n dibelah dua
12-15 biji telur rebus

bahan tabur lauk:
daun pudina+ketumbar
bawang goreng
cili merah
cara memasak beriani:
panaskan minyak+ minyak sapi, 4 sekawan then masukkan bahan kisar bawang n halia hingga naik bau, then masukkan rempah beriani..tumis lagi hingga rempah masak
masukkan air, buah keras+ bwg goreng kisar, tomato puree, tomato cincang, cili hijau, kismis dan gajus n sedikit kicap...renih hingga mesra then masukkan daging/ayam/kambing
renih di atas api perlahan hingga empuk then masukkan lada hitam, daun pudina n daun ketumbar.perisakan garam n gula secukup rasa,masukkan kentang.
masak hingga agak pekat n kentang empuk. [jgn terlalu pekat sebab kita nak ambil kuahnya utk disiram ke atas nasi]
cara memasak nasi:
sediakan periuk air rebusan utk merebus beras, masukkan 4 sekawan, daun ketumbar n pudina serta garam secukupnya. once air dah mendidih..kaut bahan2 tersebut sebelum memasukkan beras.
Masukkan beras yg telah ditos ke dalam periuk rebusan n rebus hingga beras 3/4 masak, tuang ke atas kain muslin n toskan

sediakan kukusan utk nasi, masukkan 1 pokok pandan ke dalam air kukusan. bila naik wap, letakkan beras yg sedang ditos dlm kain muslin ke dalam periuk kukusan..pastikan bhgn bawah kain muslin tidak disentuh air kukusan yg sedang menggelegak or else nasi bhgn bawah akan mushy.
curahkan kuah bercampur sedikit daging secukupnya utk nasi mengembang dgn cantik, kacau sket2 jek tak perlu serata.
tuangkan rendaman koma-koma secara rawak, n susun telur rebus di celah2 nasi.
alas penutup kukus dgn kain muslin yg lain utk mengekang wap dari mudah keluar.Kukus hingga masak.
Angkat nasi dari kukusan n karihkan nasi bersama kismis dan gajus goreng.

Cara menghidang:
tompokkan sedikit nasi ke dalam pinggan..letakkan telur sebiji, 1 kentang n seketul daging, timbus dgn nasik n taburkan bahan taburan
pastu curah sket kuah beserta daging..

best served with acar timun and ayam masak merah.

I CAN READ IT! CAN YOU?

fi yuo cna raed tihs, yuo hvae a sgtrane mnid too.

Cna yuo raed tihs?

Olny 55 plepoe can. i cdnuolt blveiee taht I cluod aulaclty uesdnatnrd waht I was rdanieg. The phaonmneal pweor of the hmuan mnid, aoccdrnig to a rscheearch at Cmabrigde Uinervtisy, it dseno't mtaetr in waht oerdr the ltteres in a wrod are, the olny iproamtnt tihng is taht the frsit and lsat ltteer be in the rghit pclae. The rset can be a taotl mses and you can sitll raed it whotuit a pboerlm. Tihs is bcuseae the huamn mnid deos not raed ervey lteter by istlef, but the wrod as a wlohe.
Azanmig huh?
yaeh and I awlyas tghuhot slpeling was ipmorantt!
if you can raed tihs forwrad it.
ONLY FORWARD IF YOU CAN READ THIS

Hummingbird Cake - Oprah's fav dessert

this is the original recipe by chef art smiths, oprah's personal chef..

Hummingbird Cake



INGREDIENTS

Cake:
3 cups all-purpose flour
2 cups granulated sugar
1 tsp. baking soda
1 tsp. ground cinnamon
1/2 tsp. salt
2 cups chopped ripe bananas
1 cup drained crushed pineapple
1 cup vegetable oil
2 large eggs, beaten
1 1/2 tsp. vanilla extract
1 cup (4 ounces) finely chopped pecans

Icing:
8 ounces cream cheese, at room temperature
1/2 cup (1 stick) butter, at room temperature
1 pound confectioners' sugar (about 4 1/2 cups sifted)
1 tsp. vanilla extract

To make the cake, position racks in the center and bottom third of the oven and preheat to 350°. Lightly butter two 9" round cake pans, sprinkle evenly with flour and tap out the excess. (If you wish, butter the pans, line the bottoms with rounds of parchment paper, then flour the pans and tap out the excess.)Sift the flour, sugar, baking soda, cinnamon and salt into a bowl.
In another bowl, stir or whisk the bananas, pineapple, oil, eggs and vanilla until combined. Do not use an electric mixer. Pour into the dry mixture and fold together with a large spatula just until smooth. Do not beat. Fold in the pecans.

Spread evenly into the pans.Bake until the cake springs back when pressed in the center, 30 to 35 minutes. Transfer the cakes to wire racks and cool for 10 minutes.
Invert the cakes onto the racks (remove the parchment paper now if using). Turn right side up and cool completely.

To make the icing:
Using an electric mixer on high speed, beat the cream cheese and butter in a large bowl until combined. On low speed, gradually beat in the sugar, then the vanilla, to make a smooth icing.
Place 1 cake layer, upside down on a serving platter. Spread with about 2/3 cup of the icing. Top with the second layer, right side up. Spread the reaming icing over the top and sides of the cake.

The cake can be prepared up to 1 day ahead and stored, uncovered in the refrigerator. Let stand at room temperature 1 hour before serving.




verdict :

i bake the cake in cupcake mould instead of cake pan..with pineapple flower on top of the icing
to make pineapple flower: sliced prepared pineapple thinly n baked in the low heated oven till dried n caramelised [not burnt]. press the baked pineapple in a muffin/tart mould to form a flower n set aside to cool

the cake is considered sweet, very sweet to be exact.
1've reduce the sugar by half
the icing is also very sweet...please adjust the sugar to your taste
[i totally change the icing to cream cheese with cream frosting - whip cream cheese+whipped cream+ a few table spoon of condensed milk till fluffy, pipe on top of cake]

again..simple dinner

as usual ...kes malas lerr nih :D [malas nak selongkar freezer]
so ni je laaa dinner sempoi gilerr kitorang...
ikan temenung masak asam rebus tempoyak dgn sambal tumis taucu ikan talang masin,
jeruk maman n telur dadar..of cuz with nasik putih laaaa
Ikan Temenung masak asam rebus tempoyak
Bahan-bahan:
5 ekor ikan temenung/kembung - siang n bersihkan
8-10 biji cili merah - ditumbuk halus
3 btg serai - dititik
daun kesum
4 tbsp tempoyak
1 timun - belah dua - potong agak besar
air secukupnya
garam n gula secukup rasa
masukkan cili tumbuk, tempoyak, serai, daun kesum dan air ke dalam periuk..biarkan merenih sebentar
masukkan timun kemudian masukkan ikan..perisakan garam n gula secukup rasa
renih hingga masak
siap!!

pasca pilihanraya...

for the first time me finally had the chance to cast vote...dah register 9 years ago tapi nama asik main aci lut jek dlm senarai SPR...hishhhhh
kita dah tukar alamat since 2 years ago so this time mengundi kat sini je lah..kat sekolah kebangsaan putra perdana
pengundi area sini cuma 1600 org je.. so takde la nak beratur panjang or bersesak2 sgt
kitorang pegi pukul 3.. tak ramai org langsung
you know wut..masa mengundi..kita sempat buat origami dgn kertas undi tu, jadik perahu
hehehehehe...alaaaa 5 tahun sekali kannnn
so...
BN still membentuk kerajaan..but the mission utk deny 2/3 majoriti berjaya
hopefully the learn A LOT from this pilihanraya..tak bleh syok sendiri lagi
its time for the BA to prove their capabilities..for real!
me tak expect dorang tunaikan janji sekelip mata but at least i wanna see usaha yg giat towards it..
lets pray n work together utk kesejahteraan negara tak kira lah sapa pun yg kita dah pilih.. we owe it to the future generations..

Fruit Carving 1st Order

managed to carve these two fruit for my caterer neighbour...

due to engrossing myself with the 'demam keputusan pilihan raya'.. work started a bit delayed..tho me managed to finish it in time..hmmm... a bit rush tho but ok lah kannn...


just realized that i havent took any pix when i was about to hand these fruit to the caterer..
so.. just snap a few quick photo..with the wrap lah..

A Tale of Two Fruits....

I'm most delighted to introduce you my newly-found-self-taught(?) skill...
tadaaaaaaaaa........

been absorbing the knowledges from random sources informally for quite some time and now its time to put it to test...nothing superb but for a beginner...can do lah kannn??
step by step...here we go!!

Papaya Flower Tower



Watermelon Lotus Flower




You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template