Beriani Gam Johor


ni one of my signature dish gak... belajar main tanya2 jek kat org yg berpengalaman..then improvised sendiri ape yg patut tetapi mengekalkan rasa asli beriani gam
1st time buat sebab terpaksa..jiran order..then onward kita pun mula la men'terer'kan diri..sampai tahap sekarang la

Senarai bahan-bahannya panjang, proses memasaknya sangat renyah..dan untuk tempahan, beriani gam jauh lebih mahal dari hidangan nasi yang lain. ..tapi berbaloi dengan kehebatan rasanya.. Good beriani.. makan macam tu je pun dah cukup..tak perlu lauk tambahan
Biasanya nasi beriani gam akan dihidangkan bersama ayam masak merah kurma n acar timun
originally..ade a few teknik masak beriani gam nih..
1 cara, lauk direnih kat bawah dan kukusan nasi di bahagian atas..aroma lauk akan menyerap masuk dlm beras sambil mengukus hingga nasi masak.
another teknik.. nasik akan dilapiskan dgn curahan kuah n daging serta telur rebus n kentang serta taburan kismis n gajus..biasanya 3 lapisan n setiap lapisan dialas dgn kain muslin.
Penutup periuk akan di'gam' dgn doh bancuhan tepung n sedikit air utk memerangkap wap sebanyak mungkin di dalam periuk. Ini akan mempercepatkan proses nasi untuk masak.

ni first time me rekodkan resepinyer tauuuu...salu ade dlm kepala jek, tak penah bawak keluar lagi...

Beriani Gam Daging/Ayam/Kambing

utk nasi :
800g-1kg beras basmathi - dibilas, rendam n toskan[kita salu guna moghul..excellente!!]
rempah 4 sekawan secukupnya
daun pudina
daun ketumbar
koma-koma - direndam dgn sedikit air utk mengembangkan warnanya
1 pokok daun pandan
garam secukupnya
kain muslin

bhn tabur nasi:
gajus - sangrai/goreng tohor
kismis
daun pudina+ ketumbar
bawang goreng

bahan masak beriani:
1 ekor ayam@ 1 kg Daging/Kambing - dibersihkan n dipotong [bleh campurkan tetel atau reja-reja ayam/kambing]
100g rempah beryani
rempah 4 sekawan secukupnya
3/4 - 1 tin susu cair
50 g kacang gajus
1 kotak kecil kismis
4-6 cili hijau - dipatah2kan
1 tin kecil tomato puree
5 biji tomato - dicincang
daun pudina
daun ketumbar
4 buah keras - dikisar halus
100g bwg goreng -dikisar halus
garam n gula secukup rasa
sedikit lada hitam kisar [depending on kepedasan rempah beriani]
sedikit kicap- jika suka
air secukupnya
minyak + minyak sapi secukupnya utk menumis

dikisar halus :
2 " halia
4 bawang putih
6-8 bawang besar

bahan tambahan:
7 biji kentang - direbus separuh atau 3/4 masak n dibelah dua
12-15 biji telur rebus

bahan tabur lauk:
daun pudina+ketumbar
bawang goreng
cili merah
cara memasak beriani:
panaskan minyak+ minyak sapi, 4 sekawan then masukkan bahan kisar bawang n halia hingga naik bau, then masukkan rempah beriani..tumis lagi hingga rempah masak
masukkan air, buah keras+ bwg goreng kisar, tomato puree, tomato cincang, cili hijau, kismis dan gajus n sedikit kicap...renih hingga mesra then masukkan daging/ayam/kambing
renih di atas api perlahan hingga empuk then masukkan lada hitam, daun pudina n daun ketumbar.perisakan garam n gula secukup rasa,masukkan kentang.
masak hingga agak pekat n kentang empuk. [jgn terlalu pekat sebab kita nak ambil kuahnya utk disiram ke atas nasi]
cara memasak nasi:
sediakan periuk air rebusan utk merebus beras, masukkan 4 sekawan, daun ketumbar n pudina serta garam secukupnya. once air dah mendidih..kaut bahan2 tersebut sebelum memasukkan beras.
Masukkan beras yg telah ditos ke dalam periuk rebusan n rebus hingga beras 3/4 masak, tuang ke atas kain muslin n toskan

sediakan kukusan utk nasi, masukkan 1 pokok pandan ke dalam air kukusan. bila naik wap, letakkan beras yg sedang ditos dlm kain muslin ke dalam periuk kukusan..pastikan bhgn bawah kain muslin tidak disentuh air kukusan yg sedang menggelegak or else nasi bhgn bawah akan mushy.
curahkan kuah bercampur sedikit daging secukupnya utk nasi mengembang dgn cantik, kacau sket2 jek tak perlu serata.
tuangkan rendaman koma-koma secara rawak, n susun telur rebus di celah2 nasi.
alas penutup kukus dgn kain muslin yg lain utk mengekang wap dari mudah keluar.Kukus hingga masak.
Angkat nasi dari kukusan n karihkan nasi bersama kismis dan gajus goreng.

Cara menghidang:
tompokkan sedikit nasi ke dalam pinggan..letakkan telur sebiji, 1 kentang n seketul daging, timbus dgn nasik n taburkan bahan taburan
pastu curah sket kuah beserta daging..

best served with acar timun and ayam masak merah.

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template