bot wap...

as i've posted in cari forum yearssss ago..:)

Stimbot

nak buat stimbot ni ade beberapa persediaan yg utama iaitu :
penyediaan sup/stock, penyediaan bahan mentah, penyediaan sos dan yg paling utama...memasak stimbot

penyediaan sup/stock:
ade 3 cara yg me selalu buat, satu guna ayam..satu lagi ikan bilis..satu lagi stok tomyam

  • rebus rangka ayam dinosour[bior byk sket rangka tuh..baru stok sup sedap..rich in flavour] bersama sengkuang yg telah dipotong potong, beberapa ulas bwg putih[tak perlu hiris] sehiris dua halia, sedikit lada hitam biji dan air sehingga dapat sup yg agak pekat [jgn pekat sgt la] toskan rangka ayam dan sengkuang..ketepikan kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa..kuah akan berasa sedikit manis bila kita taruk sengkuang. Siapp utk digunakan..
  • siangkan ikan bilis bersih2..bior byk2 sketpastu rebus dgn sehiris dua halia dan air..renih sampai stok agak pekat..perisakan dgn garam n sedikit gula..pastu tapis betul betul..siapp utk digunakan
  • rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste [buatan sendiri lagi sedap..nanti me kasik recipe] biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan..

penyediaan bahan mentah:

secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal :D

bahan2 yg biasa digunakan:

Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2

Kek Ikan, surimi, crab meat dll.

Udang - janggut digunting n buang uratnya

Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala

sotong kembang - dipotong

Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng

aneka produk berasaskan soya/Tauhu dan soohoon

Cendawan

kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu

aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini

telur puyuh[direbus terlebih dahulu] dan telur biasa

Memasak Stimbot:

panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap

masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai

last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!

sos stimbot:

selalu ade 3 jenis

  • sos cili merah n halia[blend cili merah, sedikit halia, bwg putih, cuka, gula, air n minyak bijan sket..pastu masak] atau gunakan sos cili thai
  • sos manis kacang hitam - sos rojak yong taufoo tu..leh beli kat pasar - masak sket dgn cili boh,cuka n sedikit gula.. adjust rasa to personal taste..sprinkle minyak goreng bwg putih n bijan
  • kicap [atau campuran kicap cair n pekat] dicampur dgn sedikit sos tiram, minyak bijan n bwg putih goreng

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template