as i've posted in cari forum yearssss ago..:)
Stimbot
nak buat stimbot ni ade beberapa persediaan yg utama iaitu :
penyediaan sup/stock, penyediaan bahan mentah, penyediaan sos dan yg paling utama...memasak stimbot
penyediaan sup/stock:
ade 3 cara yg me selalu buat, satu guna ayam..satu lagi ikan bilis..satu lagi stok tomyam
- rebus rangka ayam dinosour[bior byk sket rangka tuh..baru stok sup sedap..rich in flavour] bersama sengkuang yg telah dipotong potong, beberapa ulas bwg putih[tak perlu hiris] sehiris dua halia, sedikit lada hitam biji dan air sehingga dapat sup yg agak pekat [jgn pekat sgt la] toskan rangka ayam dan sengkuang..ketepikan kemudian masukkan sedikit garam secukup rasa..kuah akan berasa sedikit manis bila kita taruk sengkuang. Siapp utk digunakan..
- siangkan ikan bilis bersih2..bior byk2 sketpastu rebus dgn sehiris dua halia dan air..renih sampai stok agak pekat..perisakan dgn garam n sedikit gula..pastu tapis betul betul..siapp utk digunakan
- rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste [buatan sendiri lagi sedap..nanti me kasik recipe] biar sampai rasanya develop..perisakan garam gula dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan..
penyediaan bahan mentah:
secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal :D
bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng
aneka produk berasaskan soya/Tauhu dan soohoon
Cendawan
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini
telur puyuh[direbus terlebih dahulu] dan telur biasa
Memasak Stimbot:
panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai
last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!
sos stimbot:
selalu ade 3 jenis
- sos cili merah n halia[blend cili merah, sedikit halia, bwg putih, cuka, gula, air n minyak bijan sket..pastu masak] atau gunakan sos cili thai
- sos manis kacang hitam - sos rojak yong taufoo tu..leh beli kat pasar - masak sket dgn cili boh,cuka n sedikit gula.. adjust rasa to personal taste..sprinkle minyak goreng bwg putih n bijan
- kicap [atau campuran kicap cair n pekat] dicampur dgn sedikit sos tiram, minyak bijan n bwg putih goreng
0 comments:
Post a Comment