harini..eh semalam to be exact..kita bz siapkan tempahan utk minum ptg kat opis Pn Salina [mem beso tok penghulu merangkap TG amanputra]..earlier dah cakap nak amik awal tghari.. so tak tido mlm ler kita dok siapkan everything...tup tup amik dekat2 kul 5 petang....sabo je laaaa
so...kita blom tido lagi nih tau....
menunyer:
mee kari [my mee kari mcm mee kari nyonya/laksa nyonya], puding jagung, popia, air sirap..siap sekali bekas hidang n pinggan mangkuk tp dorang dtg amik la..
camni ler roughly ghupernyer:
mee yg dah siap gaul dgn sawi n kacang panjang, bahan tabur n kuah dlm flask
puding jagung n popia goreng
ni ler ghuper mee kari kita :D
ade org request resepi mee nih...so here we go...
Penang Curry Mee/ Nyonya Laksa
utk stok:
1/2 kg Udang - asingkan isinya utk kuah n simpan kulitnya utk stok
2-3 rangka ayam
3-4 ekor ketam [tak perlu saiz besar sebab kita cuma nakkan stoknya]
2-3 hiris halia
renih semua bahan utk mendapatkan stok [isi udang jgn masuk sekali tau].. then tapiskan utk amik stoknyer sahaja
bahan kisar:
4 bawang besar
5 bawang putih
8 serai
1" lengkuas
3-4 tbsp cili giling [ikut pedas mana yg kita suka]
2-3 peket rempah kari daging [kalau bleh dapat yg giling tu cantik sgt lah atau pun campurkan sedikit dgn rempah kari ketam/udang] - dibancuh dgn air
1/2 kg kerang - celur kejap then kopek isinya
fish ball n Fish cake secukupnya
2-3 cawan santan pekat
daun kesum
tauhu pok secukupnya
tumis bahan kisar hingga naik bau n sedikit garing then masukkan rempah kari..tumis dgn api perlahan hingga hilang bau rempah
then masukkan stok serta daun kesum..renih hingga mesra n pekat then masukkan kerang, udang, fishball, fishcake dan santan..perisakan garam n gula secukup rasa
bila dan nak tutup api baru masukkan tauhu pok
bahan tabur:
mee kuning - celur
kacang panjang - dipotong pendek n dicelur seketika
sawi - potong pendek n celur seketika
telur rebus
daun bawang - dihiris halus
bawang goreng
limau kesturi
utk sambal udang kering:
bawang putih - chopped [taruk byk2 baru sedap]
cili giling
udang kering yg telah tumbuk [kita kadang2 selamba jek guna udang kepai/geragau tapi kene rendam dulu laaa]
minyak masak+sedikit minyak bijan utk menumis
garam n gula to taste
tumis chopped garlic, then masukkan cili giling n udang kering yg telah ditumbuk..renih hingga cukup masak then perisan garam n sedikit aje gula secukup rasamasukkan mee kedalam mangkuk n taburkan dgn bahan tabur then tuangkan kuah bersama sedikit sambal
siappp!!!
0 comments:
Post a Comment