main masak-masak...

harini..eh semalam to be exact..kita bz siapkan tempahan utk minum ptg kat opis Pn Salina [mem beso tok penghulu merangkap TG amanputra]..earlier dah cakap nak amik awal tghari.. so tak tido mlm ler kita dok siapkan everything...tup tup amik dekat2 kul 5 petang....sabo je laaaa
so...kita blom tido lagi nih tau....
menunyer:
mee kari [my mee kari mcm mee kari nyonya/laksa nyonya], puding jagung, popia, air sirap..siap sekali bekas hidang n pinggan mangkuk tp dorang dtg amik la..
camni ler roughly ghupernyer:
mee yg dah siap gaul dgn sawi n kacang panjang, bahan tabur n kuah dlm flask

puding jagung n popia goreng



ni ler ghuper mee kari kita :D
ade org request resepi mee nih...so here we go...
Penang Curry Mee/ Nyonya Laksa
utk stok:
1/2 kg Udang - asingkan isinya utk kuah n simpan kulitnya utk stok
2-3 rangka ayam
3-4 ekor ketam [tak perlu saiz besar sebab kita cuma nakkan stoknya]
2-3 hiris halia
renih semua bahan utk mendapatkan stok [isi udang jgn masuk sekali tau].. then tapiskan utk amik stoknyer sahaja
bahan kisar:
4 bawang besar
5 bawang putih
8 serai
1" lengkuas
3-4 tbsp cili giling [ikut pedas mana yg kita suka]
2-3 peket rempah kari daging [kalau bleh dapat yg giling tu cantik sgt lah atau pun campurkan sedikit dgn rempah kari ketam/udang] - dibancuh dgn air
1/2 kg kerang - celur kejap then kopek isinya
fish ball n Fish cake secukupnya
2-3 cawan santan pekat
daun kesum
tauhu pok secukupnya
tumis bahan kisar hingga naik bau n sedikit garing then masukkan rempah kari..tumis dgn api perlahan hingga hilang bau rempah
then masukkan stok serta daun kesum..renih hingga mesra n pekat then masukkan kerang, udang, fishball, fishcake dan santan..perisakan garam n gula secukup rasa
bila dan nak tutup api baru masukkan tauhu pok
bahan tabur:
mee kuning - celur
kacang panjang - dipotong pendek n dicelur seketika
sawi - potong pendek n celur seketika
telur rebus
daun bawang - dihiris halus
bawang goreng
limau kesturi
utk sambal udang kering:
bawang putih - chopped [taruk byk2 baru sedap]
cili giling
udang kering yg telah tumbuk [kita kadang2 selamba jek guna udang kepai/geragau tapi kene rendam dulu laaa]
minyak masak+sedikit minyak bijan utk menumis
garam n gula to taste
tumis chopped garlic, then masukkan cili giling n udang kering yg telah ditumbuk..renih hingga cukup masak then perisan garam n sedikit aje gula secukup rasamasukkan mee kedalam mangkuk n taburkan dgn bahan tabur then tuangkan kuah bersama sedikit sambal
siappp!!!

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template