Lagi-lagi makaroni

Benar, saya tidak pernah menurunkan resepi makaroni di sini..sebab utamanya mudah aja..tak pernah ada sukatan yg tepat sebab sungguh, ianya sekadar campak2 aja bergantung kepada apa yg ada..:D
harap dapat anggarkan dan ubahsuai sendiri bahan-bahannya ikut kebiasaan yg kita suka..
Makaroni Bakar Asas


250g macaroni - dicelur hingga kembang dalam air yang bercampur sedikit garam dan minyak/butter [air jgn terlalu byk]

toskan pasta dan simpan air rebusan. Lebihan kanji pasta  dlm stok rebusan akan membantu menyedap/memekatkan macaroni



dicincang halus utk ditumis:

4-5 ulas bawang putih

1 bawang besar india
1-2 inci halia



300g daging/ayam cincang/udang

2 biji bawang bombay kuning - didadu kasar

1 senduk cili - anggar ikut kepedasan yang disukai
1/2-1 peket rempah kari/beriani/kurma/rempah masak cap ros/bukhari/jintan manis+jintan putih tumbuk
1 tin kecil  puri tomato
1 tin  sup tomato 
stok ayam secukupnya [jika suka]
garam dan gula secukup rasa



didadu/hiris/parut:

1 cili benggala

1 lobak merah - diparut
1-2 terung
2-3 batang saderi
1 cawan cendawan butang/jerami/shitake/chinese [yg kering pun boleh tp rendam dulu]
2-3 tomato 
atu lain lain sayuran yang disukai...[gandingkan pelbagai teks tur dan warna]



sos putih -dikacau/pukul rata:

1 tin susu cair

5-10 biji telur
sedikit tepung gandum
lada sulah



garam dan gula secukup rasa

minyak untuk menumis

butter/garlic butter



untuk taburan:

daun sup/bawang dihiris

bawang goreng
lada hitam/serbuk cili kasar
parutan cheddar+mozzarella +parmigiano [atau apa2 aja keju yg ada..kalau takde pun tak pe]



panaskan minyak secukupnya dan tumis bahan tumisan hingga naik bau.

masukkan cili giling dan tumis hingga agak garing.

masukkan rempah dan kacau lagi hingga agak2 dah cukup masak bau rempahnya.
masukkan daging dan kacau lagi hingga daging masak then masukkan bawang dadu, tomato soup, tomato puree, stok ayam
tambahkan sedikit air rebusan pasta dan biar merenih seketika.



masukkan semua sayuran yg telah dipotong dan biarkan seketika hingga lembut/layu/masak..tambahkan air rebusan jika perlu

perisakan dengan garam n gula secukupnya



gaul rata dengan makaroni yang telah dicelur. kalau perlu tambahkan sedikit air rebusan keranacampuran pasta ini mestilah sedikit basah/berair

kacau seketika then tutup api.



griskan kaserol dengan butter.

sendukkan campuran pasta ke dalam kaserol dan ratakan.

tuangkan sos putih secukupnya.
taburkan bahan taburan



bakar hingga masak


itu aja..
makaroni tu kalau tak nak gaul dengan isiannya pun boleh
layer makaroni satu lapisan..then bahan isian pastu bahan taburan then makaroni lagi selapis n ulang proses yg lain..jadi laa makaroni lapis pulak


  
  

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template