Menjawab soalan qila..

salam
cik/puan Qila bertanya tentang panduan menyediakan hidangan nasi ayam secara buffet bagi 60-70 orang..

saya kira qila sudah ada resepi sendiri nasi ayam, dan saya cuma berikan anggaran bahan2 utama, ok?

panduan resepi:
Nasi Ayam Hainan ala Bangkok
ini resepi nasi ayam kegemaran saya,  saya sangat sukakan sos taucho cili padi nya yang berbeza dari nasi ayam biasa
sukatan bahannya hanya sekadar anggaran dan anda boleh ubah mengikut selera sendiri

nasi:
asas sukatan beras 1kg : 10-12 orang
utk 70 pax, 7 kilo beras sudah memadai [sukatan air adalah bergantung kepada jenis beras]

ayam :
bergantung kepada saiz ayam, 1 ekor ayam : 10-12 orang
samada dimasak bulat atau siap potong 12-16 bergantung kepada cara masak
untuk 70 pax, anda boleh sediakan 8-10 ekor ayam [dilebihkan kerana untuk buffet ada yang suka meratah ayam sahaja]

sup :
beli rangka ayam/dinosor  anggaran 3-5 kilo untuk mendapat  rebusan stok sup yang sedap.
renih anggaran 20 liter ++ rebusan sup . sekurang-kurangnya 15 liter diperlukan untuk hidangan sup kosong [per pax anggaran 200ml sup] dan selebihnya untuk dimasak bersama nasi.

hmmm..apa lagi ya?

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template