Cucoq Korca

haaa...sapa keturunan mami/mamak penang mesti besa makan cucoq nih..ada jugak yang panggil kue ni Kuih Cha...cucoq korca nih kira macam jajan lah...salu kita makan petang2 dgn teh o panas, selain dari kueh2 lain untk minum petang..tak pun sambil2 tengok tv ka..
cucoq nih tahan lama..seminggu kat luar pun ok lagi, tapi besanya tak dan seminggu dah clea dahh...selalunya sekali buat kena buat banyak2..baru berbaloi
:D
ghuper dia camni :
ni gambaq coq korcha yang dibuat oleh Cip...kita buat haritu tak dan nak amek gambaq..lain kali eh :)
ni resepi asai dari my late maktok..
my suh bubuh nama lain sebab nama cucoq korcha tak glamer..so me bubuh la nama cucur jintan berlian [dlm dia mmg buh jintan pastu bila nak goreng kita potong diamond shape]

Cucur Jintan Berlian

4 biji telur
1 1/2 cawan gula pasir
4 tbsp mentega/marjerin
jintan manis secukupnya - sangrai kejap then kisar halus n tapis [taruk byk2 baru sedap n wangi]
campuran tepung gandum n tepung naik sendiri - secukup lembut [nak guna tepung naik sendiri sepenuhnya pun boleh gak]

cara-cara:

pukul telur dan gula hingga kembang dan putih..then masukkan jintan manis..

masukkan tepung dua tiga senduk..then gaulkan marjerin/mentega..pastu baru tambah tepung lagi sedikit demi sedikit..agak2 adunan mcm dah tak berapa lekat di tgn or lekat sket2 aje..gaul majerin sket kat tgn tak kasik lekat then uli secukupnya..

ambik adunan sebeso bola pingpong tu..atau bigger.. uli2 jadik silinder yg pjg

pastu guna pisau utk potong adunan tu kecik2 [potong menyerong mcm bentuk berlian/diamond]

pastu goreng dlm minyak yg banyak [ api kene slow/sederhana..kalau tak dlm dia tak masak]

once dah garing dengan rata...toskan dan bila sejuk boleh simpan dlm tapawer

kalau nak buat untuk ghaya pun ok gak..

1 comments:

Nzh Zainon said...

Ya Allah.. terima kasih sgt.. my mom mmg dok cari2 resipi nih.. dulu arwah tok yg dok buat..

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template