Nasi Beringin
3 pot beras - [tadi guna moghul..so kene rendam dulu 20 minit]
air secukupnya [campur sket dgn stok rebusan ayam/daging pun boleh..lagi sedap]
santan yg tak berapa pekat
rempah 4 sekawan
daun pandan
campuran minyak masak n minyak sapi/butter
bahan dimayang halus/tumbuk kasar:
sedikit halia
3-4 bawang merah
2 bawang putih
serai
basuh beras n sukat air[santan + air/stok] secukupnya..
buh dlm periuk rice cooker, jgn on kan lagi
panaskan minyak then tumiskan daun pandan dgn 4 sekawan
masukkan bhn2 yg dah dimayang/tumbuk n tumis sampai kekuningan n naik bau
curahkan ke dalam periuk pastu bleh on rice cooker..biar sampai masak
hidangkan bersama lauk-pauk seumpama makan nasi lemak..
ni kita ade sambal tumis sotong, telur/timun/kacang, daging goreng kunyit
kalau rajin buat la rendang ayam/daging ke, gulai telo itik buat pekat2 ke, sambal tumis udang ke…
lain kali kita buat lagi kita taruk gambo yerr..:D
My Thriving Citrus Collection
-
Here in the Northeast, citrus season is just about over, but I still have
an abundance of delicious fruits growing here at my farm. Citrus fruits
come in...
15 hours ago
1 comments:
salam Ninoz,
terimakasih tunjukkan receipe Nasi beringin ni,selalunya kalau balik muar baru dapat beli dan makan.
ermm Ninoz ni orang Muar ke?
Post a Comment