coconut yam blossom


tis steamed cake is called coconut yam blossom..adapted from the coconut blossom recipe found in internet
resepi asal yg me cilok dari http://merpati66.fotopages.com/?entry=993032
COCONUT BLOSSOM
Bahan
250 gm gula
2 biji telur sejuk
1 sudu kecil esen vanilla
200 ml santan pekat
300 gm tepung gandum
1 sudu besar ovalette
1 oz air pandan
acuan kertas

inti kelapa manis

Cara membuatnya :
Semua bahan-bahan masukkan dalam mixing bowl dan pukul dengan high speed selama 3 – 5 minit.
Campurkan warna hijau dan gaul rata. Masukkan 1 sudu adunan ke dalam mangkuk kecil, kemudian taruhkan inti kelapa di tengah lalu ditutup dengan 1 sudu adunan dan kukus selama 15-20 minit.


and as usual..me akan perkotak katikkan resepi asal ikut my selera n design ..heheheh
ni first time test buat..kononnyer perisa keladi
[ ghuper asal kuih nih mcm lain tauuu..mcm kuih apam mekar kaler hijau bila kita makan kat dlm dia ade inti kelapa]

.

sudukan bater ke dalam acuan then tekan kelapa parut
then siap susun dlm kukusan



dah siap kukus..tapikan..ni mcm terlebih kukus sket sebab dia dah mula kecut
yg bawah ni dah siap susun dlm tray

kuih-kuih ni untuk catering en rosli kat putrajaya n sebahagian utk cafe mamak kat fcm.. kita baru siap menjala roti jala utk en rosli gak..n tinggai sket je utk rumah tapi lupa lak nak amik gambo..sorry yerr
jap lagi kalau rajin dok ingat nak tambah kastad jagung setalam utk cafe mamak fcm..kalauuuu rajinnn laaaa..hehehehe

Posted by Picasa

0 comments:

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template