kueh...kueh di mana yaaa

ni lerr proses nak buat kuih tepung gomak..
tepung gomak nih merupakan antara kuih muih utara..kat kl ni susah sket nak carik
first kita kene buat inti..mine was inti kelapa manis
dohnya cuma adunan tepung pulut, sedikit garam dan air secukupnya
uli hingga cukup lembut untuk dibentuk.
bulatkan, buat lubang ditengah n masukkan inti..then bulatkan semula
then rebus dlm air mendidih hingga timbul, mcm kat bawah ni haaa
dah timbul..angkat n toskan kejap

pastu bleh sadurkan dengan tepung kacang hijau yg telah disangrai nih
pastu leperkan sket tauu
sorry yer..gambo dah siap lupa nak snap
ni my famous popia goreng..:D
kuih muih ni kita buat untuk jualan sarapan pagi kat surau haritu.. ade lagi 2-3 jenis tapi lupa snap gambo..dah penah posted before pun :)
i'll post the complete rcipe for both kuih later ya
Posted by Picasa

1 comments:

yasmin said...

kita tau kuih ni, tapi apa nama dia ye..

You are not permitted to reproduce these blogs in any form without the blog owner's consent. However, links, pings, shares and retweets are gratefully allowed with credit to the blog. Thank You! Copyright © 2008 - c a n g k i r B i r u - is proudly powered by Blogger
Dilectio Blogger Template